середа, 1 липня 2015 р.

Список пані Катерини

Не знаєте пані Катерину? А Бібліопортал? То це вона там порядкує. А познайомитись з нею ближче можна в нашій дискусійній групі - це те, що позначено в меню як Дискусія. Але що ж то за список? Ось він (номери не рейтингові, для зручності обговорення):



Рекомендую подивитись для прикладу: 

1. БІБЛІОNEWS. блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки - http://rokitne-blog.at.ua/

2. Червонозаводська міська бібліотека №1. Бібліотек@ - територія вільного доступу до інформації --
http://zavodbiblioteka.blogspot.com/

3. ПРОчитання & бібліотеку.
Блог ЦРБ імені Ф.Достоєвського ЦБС Солом'янського району м.Києва --
http://library1-info.blogspot.com/

4. Хустська районна бібліотека. Закарпатська обл. --
http://khustlibrary.blogspot.com/

5. Рахівська районна бібліотека. Закарпатська обл. --
http://rakhivcrb.blogspot.com/


Зрозуміло, так? Коли людина, що має такий досвід роботи з бібліотекарськими блогами і сайтами каже, що варто подивитись, то це дійсно так. Цікаво буде потім порівняти враження. Мої тут, а бажаючі висловитись мають нагоду долучитись до Дискусії.

Щодо зауважень, наведених нижче, я прошу поставитись до них не як до таких, що  заперечують велику корисну роботу, що її виконали контент-менеджери, а як до пропозицій розвитку, можливих напрямків зростання і осягнення нових рівнів використання потенціалу бібліотеки. І як інформаційного фонду, і як лабораторії нових соціальних практик у сфері культури.

1 ===

1.1 Чи варто використовувати платформу uCoz в пошуках додадкових можливостей і в оплату рекламою?

1.2 Форум. Скніє, бідолага, з 2012 року? Ідея була чудова, її треба реалізувати у Фейсбуці.

2.1 Дуже дискусійний матеріал: http://zavodbiblioteka.blogspot.com/2014/10/1.html Мав би бути поданий саме у такій структурі: тези до обговорення, виступи учасників, резюме. Надомість великий-великий текст без розділення на пункти чи розділи і купа фоток. Однакових.

На всіх блогах - як на цьому - багато посилань на інші об'єкти, на жаль, безсистемно. Це дивно, бо УДК має бути у бібліотекаря в крові. Мабуть, варто мати окремий блог-каталог? Хто візьметься його вести? Асоціація? Ентузіаст? А на Бібліопорталі є каталог - задовольняє потреби?

2 ===

2.2 Рукодільниці є! А сам процес, це ж найцікавіше? А взірці? От тут і сто фоток буде замало. І це виразний самостійний блог-сайт вкупі з групою. А краще - у кожної майстрині свій. А чому ні? Не вміють? Бібліотека навчить.

От дуже цікавий блог, посилання на який є серед інших: http://librarian-bibnout.blogspot.com/ Мабуть, варто було б мати щось подібне в рамках БА? Чи ініціативний?

Гуру менеджмента стверджують, що жоден бізнес не може бути збудований виключно розумом, головою - без серця. Так, може хтось здивується, але питання про те, що душу вкладати треба у будь-яке діло, що його хтось бажає бачити успішним, воно ж старе як світ. То і блог чи сайт, присвячений професії, її осмисленню і обговоренню з колегами, потребує частиці серця, правда?

3 ===

3.1 Є виразна структура сторінок. Чи нема там випадкових елементів? Чи не бракує чогось важливого? Наприклад, представлення співробітників с закріпленням в певних напрямках роботи? Планів на поточний місяць і звітів за минулий? Чи варто таку структуру мати типовою для всіх бібліотек? Чи перелік обов'язкових сторінок і факультативних?

3.2 Мітки. Забагато. І десь їх треба представити системно, огляд. А вони взагалі потрібні? Кому, в яких випадках?

3.3 Диск-кросінг Чи не проситься тут перелік пропозицій? І, може, протокол процесу? Чи рейтинг обмінів? А може обговорення? Тоді тут нам потрібен хтось з музичною освітою.

4 ===

4.1 Дуже переконлива структура сторінок. Мабуть, близька до рекомендованої.

4.2 Медична тема - улюблена. Але далі звітів не пішли. А про що говорили? І що можна про те почитати? Лікар відповів на запитання, а чули лише ті, що були присутні. Хіба іншим не цікаво? Сусідкам тих, що прийшли.

5 ===

5.1  Найвищий бал: http://rakhivcrb.blogspot.com/2015/06/deus-ex-machina.html#more Бо це унікальний контент - і не звіт про захід, що відбувся в бібліотеці. Це просто цікаво багатьом людям. А звіт не цікаво? Не такою мірою, бо у тому дописі щось більше: думки, почуття. Тим більше це цінніше за передрук з якогось сайту до певної дати. Ні, це теж потрібно, але сама по собі цінність контенту різна.

5.2 Відео. Чудово. 

5.3 Навчання комп'ютерним навичкам. Ще краще. Бракує розповіді про те, як це відбувається, хто чого вже навчивсь, які здобутки через ті вміння.

===

 Я старався, вникав, тепер ваша черга - і у групу: обговоримо.





5 коментарів:

  1. От такого листа написав учасникам, про яких йшлося у переліку:

    Шановні колеги,

    щиро вітаю вас з включенням в [престижний] галузевий перелік Інтернет-об'єктів "Список пані Катерини". Він не має жодного офіційного статусу і поки що не є широко відомим, але я вірю, що з часом буде саме так. Сьогодні ви маєте повне право вважати, що одержали професійну відзнаку.

    Маєте це відсвяткувати.

    І коли вже святковий чай прохолоне, зверніть увагу, будь ласка, що відзнака супроводжена певними побажаннями, пропозиціями щодо розвитку ваших сайтів чи блогів. Звісно, краще ворог доброго, тому попереду ще багато цікавої роботи. Результати того обговорення ми б хотіли побачити тут, щоб ними могли скористатись ті з колег, що тільки починають шлях, який ви вже пройшли. Вони дуже мріють випередити вас як і будь-які початківці. Тож не спиняйтесь, вирушайте у нові подорожі, долайте нові висоти.

    З найкращими побажаннями В.Петриченко

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Упс, Хуст (№4) не приймає жодних коментів. Як так?

      Видалити
    2. либонь такі налаштування там встановлені

      Видалити
    3. Доброго дня пане Вадим, дякуємо Вам за поради, критику, побажання... Будемо працювати над ними... Пані Катерині дякуємо за включення нас у список.

      Видалити
  2. О, перші коменти - історичний момент.
    А. Коментарі у Хусту. Я мав на увазі не технічний момент (як так?), а мотивацію. Писати із забороною на діалог? Я думаю, то просто непорозуміння, не звернули уваги на ті налаштування, а підказати нема кому.
    Б. Е, Рокитне, ви від мене так скоро не відкараскаєтесь. За "спасибі" і вам спасибі, але ж сенс в тому, щоб обговорити окремі моменти, прояснити, чи то так випадково склалось, чи є причини, і йти далі. Приймати рішення про якісь зміни в чомусь і їх реалізовувати.
    Згодні?

    ВідповістиВидалити