вівторок, 12 травня 2020 р.

Арбузинка: ласкаво просимо

Так, сьогодні рушаємо в Миколаївську область, будемо гостювати в Арбузинській ЦБС, що складається... Втім, про це краще прочитати тут.

І потім треба переглянути три сайти: перший, другий і третій. Та ще сторінку. А вже потім про цей кластер поговорити. Де? Ну, треба подумати, де краще.

Для початку скажемо, що враження від всього цього господарства чітко розділились на два виразні шари: побіжні чи поверхові і глибокі або перспективні. Дуже багато корисної і цікавої інформації можна знайти в різних частинах кластеру - це, звісно, можна побачити відразу. Але є і резерви, про що варто поміркувати, придивившись уважніше до різних складових інформаційної системи.

1. Що помічено відразу?


1.1 Розділ сайту РДА

Нема посилань на решту компонентів кластеру - треба поставити. А можливо й скоротити текст, подавши його у повному форматі вже на офіційному сайті ЦБС.

1.2. Офіційний сайт ЦБС

Він виглядає цілком солідно, комплектно і авторитетно. Все, що потрібно, є, крім маленьких деталей. Ну тих само посилань на решту кластеру.

1.3. Блог районної бібліотеки

Так само як із сайтом: все є, крім згадки про решту складових інформаційної системи. Тут вже замислимось: це система? В сенсі: чи кожен елемент має свою виразно окреслену роль, своє місце, щоб діяти узгоджено у одному спільному напрямку?

1.4. Блог дитячої бібліотеки

Ну дуже, дуже скромно. І це тоді, коли абсолютно ясно: цей блог мають вести діти. Читачі. Хіба ні? І ще до змісту блогу: багато чого - оті всі згадані проекти, заходи - вони ж можуть і повинні мати власні інформаційні засоби? Самостійні до певної міри. Скажімо, учнівське самоврядування.

1.5 Сторінка

З розділом Відгуки, але без них як таких. Ну я написав перший... Втім, в розділі Інформація варто вказати на те, хто ж працює адміном? Чи й модераторами, буває, що сторінку веде ціла бригада. Ну і ті самі посилання. На сторінці для них є стандартне місце - текст Історія в розділі Інформація. От як це виглядає на сторінці одного голови сільради:


2. Про що варто поговорити?


Перспективи. Резерви. Розвиток. Тема, звісно, широка і передовсім визначимо, кому б це було цікаво?

Звісно, менеджерам бібліотек, скажете ви, я згоден. Це, наприклад, Світлана Долинська. І в мене ще є знайомі бібліотекарі - с сусіднього Єланецького району: Вікторія Слободніченко і Анастасія Чорна. Сподіваюсь, їм теж буде цікаво, і розмова вийде більш розлога і багатопланова.

Думаєте, це головні дійові особи тої пропонованої віртуальної наради? Помиляєтесь. Головним в сучасній бібліотеці (не думаю, що то для вас новина) є Читач. То і в тій пропонованій розмові він мав би бути головним, так же? Але є відчуття або і радикальна думка, що книга - і бібліотека - вже не потрібні, як є Інтернет. Але то взагалі, а от в Арбузинці і Єланці? Скоро дізнаємось.

----

Перша доба після розміщення запрошення по різних форумах дала 65 переглядів і надалі це число трохи зростало:



Ну і в одному форумі зав'язалось обговорення. Яке дало і продовження теми.








Немає коментарів:

Дописати коментар