понеділок, 18 травня 2020 р.

Арбузинка. Право

Ми продовжуємо гостювати в Арбузинці (хоч і за участі сусідів з Єланцю). Сьогодні поговоримо про правову освіту населення. І, зрозуміло, місце бібліотеки в цьому важливому напрямку роботи. Головним в якому є Міністерство юстиції взагалі і його територіальні управління зокрема.

Щоправда, сайт Мінюсту адресує до Миколаївського управління за адресою http://just-mykolaiv.gov.ua, що не спрацьовує:

Але то не страшно. Головне, що Роман Возняк, керівник управління на зв'язку. Я початкову версію цього тексту йому показав, зауважень в нього не було, але була важлива порада: залучити до розмови Наталю Гнатушу - керівника Центру безоплатної правової допомоги. Так і зробимо.

Ні, не вдається поговорити з пані Наталією. Але, може Дмитро Слободянюк та Антон Долгов зацікавляться?

1. Що маємо


Проект "Я маю право" виглядає так. Там же можна побачити і його опис. А потім вгледіти певні резерви, про які будемо говорити далі.

2. Що пропонується


... або концепція інформаційного каналу "Право".

2.1 Формат

Пропонується задіяти форуми Фейсбук загального використання. Зокрема Життя Арбузинщиниі та Університет третього віку. Для початку, а далі за бажанням їх власників - хто хоче, приєднується до каналу без обмежень.

Це не замість розміщення інформації на бібліотечному сайті, а на додаток. Ідея зрозуміла: наблизити інформацію до людей. На сайт бібліотеки зайде не кожен і не кожного дня, а в Фейсбуці всі бувають набагато частіше. От приклад повідомлення:


Як можна помітити, текст "#Право" використаний і як мітка, і як тема, що дозволяє надалі зручно працювати з повідомленнями інформаційного каналу. Зрозуміло, можливість прокоментувати чи поставити запитання завжди доступна.

2.2 Персонал

Завдання наповнення каналу інформацією покладається на:
  • персонал обласного управління (перший тиждень);
  • активістів обласних правозахисних організацій (другий тиждень);
  • персонал районної адміністрації (третій тиждень);
  • активістів районних громадських організацій (четвертий тиждень).
Повідомлення подаються в фіксований день тижня, наприклад, щовівторка.

Ця пропозиція базуються на двох ідеях. По-перше, забезпечити регулярність надходження інформації. По-друге, збалансувати обласний і районний рівні, державний та громадський погляд на правові ситуації.

2.3 Деталі

Деталі бувають важливі, але ми зараз про них казати не будемо. Бо треба ж одержати підтримку концепції. Чи її заперечення. А найкраще - розвиток, зауваження щодо того, як можна зробити краще? Про це і поговоримо з арбузинцями і єланчанами, як ми вже починали цю розмову саме на прикладі цих районів.




Немає коментарів:

Дописати коментар