вівторок, 25 квітня 2017 р.

Колоквіум-2

Ну, як перша спроба була невдала, то це ж не означає, що ми не можемо спробувати ще раз. Цього разу в Шепетівці. За тою самою схемою. Майже. Я не буду зупинятись докладно на тих відмінностях, а краще рушаймо на Хмельниччину, в гості до Людмили Везюк, що є керівником бібліотечного господарства міста і району.

1. Офіційна частина




2. Фейсбук



Центральна районна бібліотека: https://www.facebook.com/groups/252875311832892/?ref=ts&fref=ts


3. Підсумки 2016



Це буде доповідь? Ну як ми з вами беремо участь у колоквіумі, то давайте будемо називати це "повідомленнями шановних учасників".

Відтак шановним шепетівським бібліотекарям, модераторам згаданих Інтернет-об'єктів, пропонується розказати про себе і свою роботу в Інтернеті у минулому році за приблизно такою схемою:

3.1 Історія створення і запуску сайту, форуму

3.2 Трудоємність (тиждень, місяць), порядок роботи


3.3 Проблеми, успіхи, плюси і мінуси роботи у 2016 році


3.4 Плани розвитку на 2017, проблеми чи перепони, мрії, бачення подальшого розвитку



Може забагато питань? Чи ми не переслухаємо всіх модераторів - їх же тут згадано не менше десяти, то скільки для цього потрібно часу?

Так електронні ж заходи щодо часу не критичні. Не кажучи вже про те, що промовляти можуть всі разом, а читати можна на протязі року. Та ще й повернутись потім до розмови за потреби. Все ж залишиться в Мережі. Так і не всі ж модератори захочуть брати участь, це теж врахуємо.

До речі, колоквіум є заходом відкритим - як модератори, що не є бібліотекарями, приєднаються до розмови, то це буде якнайкраще для міста. Ну а слухачами ми вважаємо абсолютно всіх зацікавлених - це природа Інтернету, його головна властивість.


4. Плани на 2017



Чому ми кажемо про колоквіум, а не про звітну нараду, підбиття підсумків року або щось подібне? Тому що ідея полягає в тому, щоб про роботу шепетівських бібліотек в Інтернеті поговорити у широкому колі. Хочеться почути як самих бібліотекарів, саме тих, що кожного дня практично, конкретно зв'язують громаду з Інтернетом, так і тих, хто користується бібліотекою. Чи не користується. Це важливо.

Але свій внесок як ініціатор цього заходу я на підставі відомого дороговказу зроблю відразу:

Шановні модератори, передовсім хочу вам подякувати за цей великий труд. Ми в такій компанії, що казати про важливість культури взагалі чи книжки зокрема, мабуть що й не треба? Треба просто працювати - що ви і робите, долаючи різні-різні перешкоди. Деякі з них, можливо, цей наш колоквіум допоможе вам оцінити по-новому, а відтак зробити у наступному році певний крок у професійному зростанні.


Зі свого боку я зроблю лише одне зауваження чи одне загальне побажання до планів щодо наступного року. Це стосується участі в електронному інформаційному процесі читачів, а може й бібліотекарів, громадських активістів, підприємців, депутатів міськради, працівників її підрозділів - всіх освічених мешканців містечка. Їх має бути більше в ваших форумах і навкруг ваших сторінок, сайтів. Вони мають спілкуватись, сперечатись, навчатись, розвиватись, зростати - в бібліотеці чи біля неї і завдяки їй. Ви, безперечно, погодитесь, що то було б добре, але як це зробити? Ну, не знаю, от про це давайте і поговоримо?


І от до вашої уваги, шановні колеги, чернетка, первинна пропозиція того, що можна було б зробити у наступному році. Є прості напрямки, для них якась аргументація може і не потрібна, а є один дуже складний, з ним треба буде нам всім разом розбиратись.

4.1 ЦБС в Інтернеті

Підготувати і провести заходи з оптимізації Інтернет-представленності. Загалом, тут можна йти як по шляху нарощування потуги центрального сайту, так і взяти курс на децентралізацію (модне слово). Останнє передбачає запроваджувати сайти по філіях, ну і почати з тих, що в Інтернеті не представлений. Що краще і чому? Яка аргументація на користь того чи іншого варіантів?

4.1.1 Сформувати і запустити в роботу сайт ... .

4.1.2 Модернізувати сторінку ЦБС в Фейсбуці (назва, посилання, взаємодія з філіалами).

4.1.3 ...

4.2 Навчання

Що ніколи не завадить, так це навчання. По-перше, в професійній спільноті Український модератор А по-друге, в рамках дистанційних курсів, їх у нас багато різних:

4.1 Школа професора Г.Онковенко

4.2 Інтернет-медіа А.Захарченка

4.3. Сайтобудування В.Петриченка

4.4 ...

4.3 Спільноти

Існують безмежні можливості для того, щоб сформувати і ефективно підтримати Інтернет-спільноти мешканців міста. На сайтах є повідомлення про певні заходи, але вони не завжди є відображенням життя сталих спільнот. Це окремі заходи. Їх проводить бібліотека для своїх відвідувачів. А стала спільнота існує хоча і за підтримки бібліотеки, але до певної міри самостійно, в неї є своє життя, розвиток, перемоги і невдачі. 

Клуб читачів? Літературна студія "Доля"? Асоціація підприємців?

Осередок товариства рибалок? Товариство пам'яток, народознавчий клуб "Берегиня"?

ОСББ? Ресурсозбереження? Об'єднання "Рідний дім"

Спортивне товариство? Бігуни, боксери, гімнасти? Футбол - о, всі п'ять провідних ліг Європи до нашої уваги - є про що поговорити! Але з пивом чи без пива?

Бібліотекар може бути лідером спільноти як йдеться про літературу, прикладне мистецтво або квіткарство. А як Клуб автомобілістів? Це щодо запчастин? Ну може й так, але як людям це потрібно, то чи може бібліотека стати в нагоді? Яка тут роль бібліотекаря?

А взагалі, що потрібно місту від бібліотеки?

Цей напрямок, погодьтесь, надто складний, щоб означити якісь пункти. Треба поговорити. Взяти за основу те, що вже зроблено, і визначити завдання в цьому напрямку на новий рік.

4.4 Організаційний момент

Тут дуже просто і коротко. Як в розмові візьмуть участь тільки бібліотекарі, то вийде фаховий колоквіум (чи нарада). Так, захід буде електронний, але тільки внутрішній.

А як приєднаються активісти (як от Віра Кухарук), то тоді можна буде вже казати, що Шепетівська ЦБС започаткувала власну Громадську раду, що провела своє перше електронне засідання.

А як крім бібліотекарів і активістів ми почуємо ще й читачів - то це будуть вже електронні читацькі збори? Збори в місті, де 40 тисяч мешканців? Але зважте, у нас же по різних форумах чи сторінках у Фейсбуці вже є не менше тисячі чоловік більш-менш активних учасників. То можна вважати, що всі, кому цікаво, участь у тих зборах взяти зможуть. А схочуть? 


Немає коментарів:

Дописати коментар