четвер, 19 січня 2017 р.

Бібліотечний е-колоквіум "Жовті Води"

Ми неодноразово раніше мандрували різними бібліотеками райцентрів, але цього разу зробимо дещо інакше. Подивимось на одне конкретне місто, як можна так сказати, з висоти польоту умовного бібліотечного птаха. Поговоримо про те, як живе його бібліотека, поговоримо про це з різними людьми. В першу чергу, зрозуміло, з бібліотекарями, а також з жителями міста. Але не тільки, в нас же є всі можливості залучити до такої розмови фахівців - і фахівців дуже різних. А відтак дуже корисних задля того, щоб побачити не тільки те, що може і добре видно, а і те...

Треба сказати, що науковий рівень колоквіуму обіцяє бути на відповідному рівні. Запрошені до участі в його роботі (без регалій і за абеткою): Гліб ГоловченкоВолодимир ІваненкоВера ЗагуменнаАртем ЗахарченкоГанна ОнковичВалентина ПашковаОлена ПєхотаАліна ХалецькаВони висловили підтримку ідеї, а у подальшому визначаться з мірою своєї конкретної участі, вона може бути різною.

Отакий вступ, а зараз прошу: Жовті Води у форматі електронного бібліознайомства у супроводі Катерини Белякової, що є керівником міського бібліотечного господарства.


1. Офіційна частина


Почнемо з Ради, її депутатів? Але ж ми цікавимось бібліотеками, то Обласна бібліотека дає нам повну картину: ЦБС, дитяча і філії - перша (молодіжна), друга, третя. Філії з електронною поштою, але без посилань на сайти (нема?).

Але зазначимо принагідно, що на сайті міськради "бібліо" згадано лише два рази.

А Гугль знає ще про сайт гімназії і про один Навчально-виховний комплекс.


ЗМІ стосовно бібліотечних справ представлені двома каналами: Преса і Телебачення


2. Фейсбук 


Це, зрозуміло, середовище більш демократичне, відкрите - ну це ж не офіційні сайти, а так...

2.1 Бібліотека філія (мабуть помилковий акаунт, неробочий) і Акаунт Центральна Бібліотека (робочий; але це ж не ЦБС як така?). Сторінка ось: Центральная бібліотека, але ні обласна бібліотека, ні сайт про неї не згадують, а вона, оскільки забули про "Жовтоводська", то відома тільки тим, хто про неї знає.

2.2 Загальний форум "Жовті Води" 537 учасників, троє модераторів. Кілька повідомлень на місяць.

2.3 Група гімназії 130 учасників, вісім модераторів. Кілька повідомлень на місяць.

2.4 Сторінка дитячої 86 вподобань. Модератор ... Десяток і більше власних повідомлень на місяць, допис відвідувача один за рік.

2.5 Сторінка першої (молодіжної) філії 90 вподобань. Модератор ... Кілька власних повідомлень на місяць. Кілька повідомлень відвідувачів на місяць.

2.6 Сторінка другої філії (не знайшов, але ж має бути?)

2.7  Сторінка третьої філії 11 вподобань. Модератор ... Кілька власних дописів на місяць. Дописів відвідувачів нема.

Треба було б згадати і інші соцмережі, але я залишив їх без уваги з різних причин. Головне для економії часу і місця, і задля більшої зосередженості на Фейсбуці як самої популярній мережі. Ні, згадати, що я побачив, треба, але без подальшого обговорення:  ЮТюб ЦБС, Однокласники - дитяча, ВКонтакте - ЦБСКаламео-Е.Белякова

3. Підсумки 2016


Це буде доповідь? Ну може спіч. Як вам буде більше до вподоби. Я запитав одну дівчину, чому вона пише "хакатон", а не "майстерня" - образилась. Але як ми з вами беремо участь у колоквіумі, то давайте будемо називати це "повідомленнями шановних учасників".

Відтак шановним жовтоводським бібліотекарям, модераторам згаданих Інтернет-об'єктів, пропонується розказати про себе і свою роботу в Інтернеті у минулому році за приблизно такою схемою:

3.1 Початкова освіта, досвід роботи в бібліотеці

3.2 Комп'ютерна підготовка


3.3 Історія створення і запуску сайту, форуму


3.4 Трудоємність (тиждень, місяць)


3.5 Проблеми, успіхи, плюси і мінуси роботи у 2016 році


3.6 Плани розвитку на 2017, проблеми чи перепони, мрії, бачення подальшого розвитку



Може забагато питань? Чи ми не переслухаємо всіх модераторів - їх же тут згадано не менше десяти, то скільки для цього потрібно часу?

Так електронні ж заходи щодо часу не критичні. Не кажучи вже про те, що промовляти можуть всі разом, а читати можна на протязі року. Та ще й повернутись потім до розмови за потреби. Все ж залишиться в Мережі. Так і не всі ж модератори захочуть брати участь, це теж врахуємо.

До речі, колоквіум є заходом відкритим - як модератори, що не є бібліотекарями, приєднаються до розмови, то це буде якнайкраще для міста. Ну а слухачами ми вважаємо абсолютно всіх зацікавлених - це природа Інтернету, його головна властивість.

4. Плани на 2017


Чому ми кажемо про колоквіум, а не про звітну нараду, підбиття підсумків року або щось подібне? Тому що ідея полягає в тому, щоб про роботу жовтоводських бібліотек в Інтернеті поговорити у широкому колі. Хочеться почути як самих бібліотекарів, саме тих, що кожного дня практично, конкретно зв'язують громаду з Інтернетом, так і тих, хто користується бібліотекою. Чи не користується. Це важливо.

Але свій внесок як ініціатор цього заходу я зроблю відразу:

Шановні модератори, передовсім хочу вам подякувати за цей великий труд. Ми в такій компанії, що казати про важливість культури взагалі чи книжки зокрема, мабуть що й не треба? Треба просто працювати - що ви і робите, долаючи різні-різні перешкоди. Деякі з них, можливо, цей наш колоквіум допоможе вам оцінити по-новому, а відтак зробити у наступному році певний крок у професійному зростанні.


Зі свого боку я зроблю лише одне зауваження чи одне загальне побажання до планів щодо наступного року. Це стосується участі в електронному інформаційному процесі читачів, а може й бібліотекарів, громадських активістів, підприємців, депутатів міськради, працівників її підрозділів - всіх освічених мешканців містечка. Їх має бути більше в ваших форумах і навкруг ваших сторінок, сайтів. Вони мають спілкуватись, сперечатись, навчатись, розвиватись, зростати - в бібліотеці чи біля неї і завдяки їй. Ви, безперечно, погодитесь, що то було б добре, але як це зробити? Ну, не знаю, от про це давайте і поговоримо?


І от до вашої уваги, шановні колеги, чернетка, первинна пропозиція того, що можна було б зробити у наступному році. Є прості напрямки, для них якась аргументація може і не потрібна, а є один дуже складний, з ним треба буде нам всім разом розбиратись.

4.1 ЦБС в Інтернеті

Підготувати і провести заходи з оптимізації Інтернет-представленності. Загалом, тут можна йти як по шляху нарощування потуги центрального сайту, так і взяти курс на децентралізацію (модне слово). Останнє передбачає запроваджувати сайти по філіалах, ну і почати з другого, як він ще в Інтернеті не представлений. Що краще і чому? Яка аргументація на користь того чи іншого варіантів?

4.1.1 Сформувати і запустити в роботу сайт другого філіалу.

4.1.2 Модернізувати сторінку ЦБС в Фейсбуці (назва, посилання, взаємодія з філіалами).

4.1.3 ...

4.2 Навчання

Що ніколи не завадить, так це навчання. По-перше, в професійній спільноті Український модератор А по-друге, в рамках дистанційних курсів, їх у нас багато різних:

4.1 Школа професора Г.Онковенко

4.2 Інтернет-медіа А.Захарченка

4.3. Сайтобудування В.Петриченка

4.4 ...

4.3 Спільноти

Існують безмежні можливості для того, щоб сформувати і ефективно підтримати Інтернет-спільноти мешканців міста. На сайтах є повідомлення про певні заходи, але вони не є відображенням життя сталих спільнот. Це окремі заходи. Їх проводить бібліотека для своїх відвідувачів. А стала спільнота існує хоча і за підтримки бібліотеки, але до певної міри самостійно, в неї є своє життя, розвиток, перемоги і невдачі. 

Клуб? Студія "Горицвіт" (керівник С.Г.Комар)? Асоціація підприємців?

Осередок товариства рибалок? Товариство пам'яток, народознавчий клуб "Берегиня"?

ОСББ? Ресурсозбереження? Сімейна світлиця "Затишок"

Спортивне товариство? Бігуни, боксери, гімнасти? Футбол - о, всі п'ять провідних ліг Європи до нашої уваги - є про що поговорити! Але з пивом чи без пива?

Бібліотекар може бути лідером спільноти як йдеться про літературу, прикладне мистецтво або квіткарство. А як Клуб автомобілістів? Це щодо запчастин? Ну може й так, але як людям це потрібно, то чи може бібліотека стати в нагоді? Яка тут роль бібліотекаря?

А взагалі, що потрібно місту від бібліотеки?

Цей напрямок, погодьтесь, надто складний, щоб означити якісь пункти. Треба поговорити. Взяти за основу те, що вже зроблено, і визначити завдання в цьому напрямку на новий рік.

4.4 Організаційний момент

Тут дуже просто і коротко. Як в розмові візьмуть участь тільки бібліотекарі і запрошені фахівці, то вийде фаховий колоквіум. Так, електронний, але тільки колоквіум.

А як приєднаються активісти (як от С.Г.Комар), то тоді можна буде вже казати, що Жовтоводьска ЦБС започаткувала власну Громадську раду, що провела своє перше електронне засідання.

А як крім бібліотекарів і активістів ми почуємо ще й читачів - то це будуть вже електронні читацькі збори? Збори в місті, де 50 тисяч мешканців? Але зважте, у нас же по різних форумах чи сторінках у Фейсбуці вже є не менше тисячі чоловік. То можна вважати, що всі, кому цікаво, участь у тих зборах взяти зможуть. А схочуть? 



5 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Вау! Я думав, що вже поснули, заколисані весною. Ні, я страшенно радий, Комунальний закладе.

      Видалити
    2. 19 числа! А я і не помітив, гуглевську почту не кожного дня дивлюсь.

      Видалити
  2. Починаючи з завтрашнього дня, до нашого Е-колоквіуму будуть долучатися мої дівчата, які відповідають за ведення сторінок. Чекаю від фахівців зауважень або запитань, щоб Ви хотіли дізнатися від нас, саме яку інформацію. З повагою Катерина Бєлякова

    ВідповістиВидалити
  3. Вітаю, пані Катерино, а то якийсь Заклад тут чіплявся.
    Бачте, незручно. Фізичний акаунт зрозумілий і зручний. Ну а сторінка - це для офіційних повідомлень, коротких новин.
    Може ми в групі поговоримо? Ну так неформально, за тою схемою, яку Ви запропонували: кожен, хто хоче, висловиться з того питанння, що йому цікаво. Ну а модератори - так, вони за повною схемою.
    А можна ще так: текст статті на мене поштою, а я поставлю тут на сайті.
    Або тези у приваті Фейсбуку мені, я поставлю, автор зробить зауваження - і тоді вже гбнародуємо у групі.
    Група зручніше...

    ВідповістиВидалити