понеділок, 15 серпня 2016 р.

Чудовий сайт

Заглиблюючись у питання стратегічного управління розвитком бібліотеки (докладніше тут: http://bibrc.blogspot.com/2016/08/blog-post.html ) натрапив на чудовий сайт.

Ось він: http://msmb.org.ua/

Ну дійсно, і наповнений інформацією, і зрозумілий в доступі, пошуку тих чи інших розділів, та і просто приємний на погляд - а все це, ми ж розуміємо, показник високої професійної культури розробників. Мабуть, кожна бібліотека хотіла б мати такий сайт?

Але в подальшому...

От уже ці "але"! Так, спочатку похвалять, а потім давай чіплятись і критикувати. Ні, я б не хотів постати в такій якості. Я б хотів, щоб ми разом поглянули на певні перспективи розвитку, резерви, які є і в цього - чудового - сайту. Зрештою, лідером бути не тільки приємно, а ще й відповідально, а інколи і важко.

Ну от, тепер до справи. Свою я вбачаю в тому, щоб на підставі власного досвіду зробити певні поради (П1, П2...) , а вашу, шановний читачу, в тому, щоб уважно прочитати і сказати, що ви з цього приводу думаєте. Так зробимо крок вперед. Разом.

1. Обличчя

Бібліотека - це люди. Ті, що в ній працюють, ті, що до неї приходять. А люди - це обличчя. І ми їх бачимо в різних розділах сайту дуже багато. Але не вповні розуміємо, хто з них працює в бібліотеці, що саме робить, за що відповідає.

П1. При підрозділах варто подати фрагмент (чи повний текст?) положення, щоб було зрозуміло, чим він займається, які в нього завдання. А план роботи? А є такий, ну то можна і його подати. І принагідно запитати відвідувача, чи він, часом, не має якихось пропозицій?

Треба сказати, що я за допомоги пошуку намагався знайти на сайті положення про відділи. Нема.

П2. Обличчя керівників і провідних фахівців, відповідальних за ті чи інші напрямки роботи варто показати. І додати перелік посадових обов"язків чи посилання на проекти, які цей працівник веде як відповідальний.

Це було про людей, що працюють в бібліотеці, а ті, що прийшли? Дійсно, ми бачимо їх на фотках, але хто вони? Як їх звуть? До якого кола інтересів вони належать?

П3. Відвідувачів (абонементу й читалки) варто запросити до якихось більш-менш стабільних спільнот.

Ну от, скажімо, витинанки - це ж гурток, він абсолютно стабільний. Мабуть до нього приходять у певному віці, а потім виходять. А хтось же і не виходить, хтось на все життя полюбляє цю забавку. Чи мистецтво. То чи це не готова спільнота, постійна і зрозуміла.

Інша справа - щось на кшталт читацької конференції, обговорення новинки книжкового ринку - це тимчасове зібрання. Так, тимчасове, але як придивитись, то це подія на тлі стабільного угруповання, спільноти, що цікавиться саме новітньою літературою. Літературна студія? Не знаю, але це спільнота, вона приховано існує, а на сайті не відображена. Ну може і не га сайті, бо це Фейсбук-група скоріше за все, але на сайті про це має бути десь якось сказано?

І тут можна помітити, що ми на сайті бачимо людей, але не чуємо їх. А маємо чути? Та звісно: сучасний комунікаційний простір діалоговий, особистісний. Порівняйте з радіо чи ТБ. Там ви маєте слухати й дивитись, в Мережі ви кажете й сподіваєтесь, що вас почують. То форуми? Звісно.

Обличчя - це особистості. Наш час - час особистостей. Сайт може і має розвиватись в цьому тренді.

Напрямки роботи і проекти

Напрямок роботи - це безстрокова категорія, в певному сенсі вічна. Вона визначена в законодавстві, вона проведена в положення про відділи і посадові обов"язки окремих працівників.

Проект - тимчасова конструкція, чітко прив"язана саме до строку. Або терміну реалізації. І, звісно, складу робіт, мети, відповідальних. Проект є одиницею роботи в межах напрямку.

На сайті згадано дуже багато різних заходів, належних до проектів і напрямків роботи, але не завжди можна зрозуміти цей зв"язок: напрямок-проект-захід. Так а може деякі заходи чи проекти входять до кількох напрямків? Чудово, про це треба сказати виразно.

От наприклад ту: http://msmb.org.ua/information/ чи тут: http://msmb.org.ua/actions/happen/2016/ Перелічені напрямки\проекти\заходи, але без посилань і зрозуміти цей зв"язок непросто. Власне проекти схарактеризовані тут: http://msmb.org.ua/actions/projects/ І там інформація по кожному проекту є (потім з"ясувалось, що далеко не по кожному), але не підтримана чітко окресленими зв"язками з тими заходами, що відбулись, вона якось зависає у повітрі.

П4. Пораду щодо проектів і напрямків роботи я не знаю як сформулювати. Сподіваюсь поговорити про це з персоналом бібліотеки, пошукати формулу разом.

Стратегія

Ми вже про неї згадували. Ось вона: https://drive.google.com/open?id=0BxXYRfo_CqawcWRtOGM4azBDYnM

На сайті вона згадана в різних місцях і кожного разу саме так: як документ. А виконання? Коригування? Бо щось вдалось зробити, а щось ні, так завжди буває. Інформації про це нема.

П5. Стратегію варто тримати "на очах". Тобто, щомісяця звірятись, чи йде виконання нормально, які відхилення, чи не варто щось змінити?

Ми знов повертаємось до питання про форуми. Тепер з дещо іншого боку, бо мабуть обговорення ходу виконання стратегії має відбуватись по підрозділах або напрямках? За участі відвідувачів?

Стиль життя

Тут я не зрозумів. Як це працює? Для кого? Хто звертається, що з тої інформації і як саме використовує? Тому і порадити нічого не можу. Якось може іншим разом, як просунемось з напрямками-проектами? Тоді щось і тут стане більш зрозуміло.

І тепер можна перейти до обговорення. Це тут: https://www.facebook.com/MSMBgKiev








Немає коментарів:

Дописати коментар