вівторок, 2 лютого 2016 р.

Сайт сільради від Олексія Рія

Так, авторський сайт - це, знаєте, як якесь вбрання від відомого кутюрьє. Але пан Олексій не кутюрьє з сайтобудування. І за сайт, що стоворив для власної громади (це тут), жодних грошей ні з кого не взяв. Точно, що не кутюрьє.


А питань до нього в мене було багато. Сподіваюсь, що відповіді пана Олексія будуть цікаві багатьом ентузіастам, які міркують собі про той сайт, але вагаються, в чомусь не впевнені. Найбільше - чи той сайт потрібен взагалі і чи вистачить вміння (чи терпіння) його зробити? І ще: а що воно дасть врешті-решт громаді? Ну зовсім же якась нематеріальна, химерна штука, але всі до неї раз по раз повертаються, як мова заходить про розвиток, поступ. Давайте знайомитись з тим, що про це думає пан Олексій.


1. Освіта і комп'ютерний досвід

Маючи дві вищі освіти, свої стосунки з комп'ютером пан Олексій визначає як звичайні, пересічні. Те, що зветься користувач, може "продвинутий".
Стало і впевнено виконує на комп'ютері такі роботи, які потрібні: офісний пакет, графічні редактори. Постало питання про сайт - навчивсь працювати з Blogger.

2. Професійний централізовано чи власними руками?

Є така думка, що справу з розробкою сайтів варто довіряти тільки професіоналам. А саморобний сайт...

Для прикладу беремо Куп'янський район. Там сайти сільрад створили фахівці і централізовано.

http://kupyansk-rayon.osp-ua.info/index.php

http://rayrada.kupyansk.info/

http://kuprda.gov.ua/

І з сайту райради можна перейти до сайту будь-якої з сільських рад. Вони, звісно, всі однакові.

Так от, ця схема на думку пана Олексія, мою, та ще певної кількості фахівців, гірша за ту, що використав він. Ми не будемо зараз заглиблюватись, зробимо це пізніше за участі куп'янських фахівців та розробників сайтів району в централізованій технології. А от замість "саморобний" для сайтів, зроблених не централізовано, а індивідуально, нам видається за краще вживати визначення "авторський".

Координати ж розробників куп'янської серії тут:  http://softbi.info/info/page/6969 Ми спробуємо до розмови їх запросити.

3. Як навчитись робити сайти, в кого?

В Інтернеті вистачає навчальної інформації (книжок, статей, відеокурсів), що висвітлюють технічний бік справи, вважає пан Олексій. Як є інтерес, цікавість, то проблеми з джерелами такої інформації не буде.

4. Що найважче

Спочатку видається, що головне питання - це техніка, використання програми, вивчення засобів створення текстів для сайту, їх розміщення в Інтернеті.

Але потім стає зрозумілим, що набагато важче визначити, яку саме інформацію треба подати на сайті. Типові централізовані сайти, до речі, цього абсолютно не враховують.

А зрештою відчувається, що є ще глибший і важчий напрямок роботи: люди. Адже сайт створюється для людей, для відповіді на їх потреби, підтримки їх діяльності. Та ще й потреби не аби які, а спрямовані на розвиток.  І діяльність так само складну, невизначену, багато в чому незрозумілу пересічному члену громади. Розвиток - а сайт є саме потужним інструментом  розвитку, а не забавкою - розвиток завжди важкий і передовсім через те, що змінюватись мають люди. А саме: депутати, персонал ради і освічені, активні члени громади - разом, обов'язково разом, саме як команда, актив, провід, кваліфікований і авторитетний. Вони мають через той сайт перші побачити майбутнє і донести до людей ту візію. Це легко? І в типовому сайті, зрозуміло, не відбивається жодним чином.

5. Скільки часу пішло на створення сайту

Близько місяця. За умови витрачання на цю роботу години-другої щодня.

Але треба зауважити, що читання, знайомство з з законодавством, проблемними статтями, вивчення досвіду інформаційної роботи у самоврядуванні - це ж не стосується виключно сайту. Створюючи сайт, його автор суттєво підвищує власний рівень розуміння проблем, виходить на інший щабель, одержує абсолютно унікальний досвід. Можна назвати це самоосвітою в процесі творчості.

6. Результат і подальші плани

Результат, я думаю, не в тому, що в Інтернеті з'явилось кілька десятків текстів. Хоч це добре видно і зрозуміло.

Головне в тому, що сьогодні, з тим сайтом, громада вже трохи інша, не та, що була без нього. Люди зрушили.

Централізовані сайти були свого часу створені і нічого суттєво від їх появи не змінилось. А сайт, створений власноруч, як раз і є зародком процесу, каталізатором. І остаточного вигляду ніколи не прибере. Бо як це: остаточного? Життя ж триває. От сьогодні на порядку денному звалища, то що, так буде завжди? Ні, проблему вирішим і візьмемось за спортивну школу. Може. Подивимось. А сайт в тому допоможе.








Немає коментарів:

Дописати коментар